Heel wat jongeren spelen graag gewelddadige games. Is dat een probleem? En worden ze hier dan ook zelf agressief van? Het zijn vragen die veel mensen bezighouden.
Waarom spelen jongeren graag gewelddadige games?
Jongeren gaan graag op zoek naar krachtige en emotionele ervaringen. Zo tasten ze hun grenzen af. Ze kijken graag naar actiefilms, spelen contactsporten zoals voetbal en spelen graag gewelddadige games. Het maakt deel uit van jongeren om risico’s op te zoeken, zo vormen ze stap voor stap hun eigen identiteit.
Het lijkt misschien vreemd om voetbal tussen het bovenstaande lijstje te zien staan. Nochtans is het helemaal niet zo onlogisch, want voetbal is best een agressieve sport. We maken ons daar weinig zorgen over. Het geweld op het voetbalplein volgt strikte regels en naast het voetbalveld gelden andere regels. Ouders en jongeren lijken dat goed te beseffen. Voor de meeste jongeren is het geweld in games vergelijkbaar met wat er op een voetbalveld gebeurt. Ze kunnen perfect het onderscheid maken tussen spel en realiteit.
Wordt mijn kind dan niet agressief van gamen?
Of je van gamen agressief wordt, is een vraag die vele mensen bezighoudt. Helaas raken onderzoekers het maar moeilijk eens met elkaar. Sommigen beweren dat wie vecht- en schietspelletjes speelt minder gevoelig wordt voor geweld en het als een doodnormale zaak begint te zien. Anderen zeggen dan weer dat er geen verband bestaat tussen het spelen van gewelddadige games en de mate waarin je zelf agressief gedrag vertoont.
Voor elke studie die het ene beweert, is er wel een onderzoek dat iets helemaal anders zegt. Bovendien is er de vraag hoe je een mogelijk verband moet interpreteren. Leiden spellen met geweld tot een agressieve persoonlijkheid, of spelen mensen met zo’n persoonlijkheid gewoon graag gewelddadige games? Wanneer er effectief een verband wordt vastgesteld, gaat het vaak om een klein aantal mensen. Of jouw kind tot die risicogroep behoort, kan geen enkel onderzoek je vertellen. Je houdt dit best gewoon goed in de gaten door te observeren tot welk gedrag het gamen leidt, zodat je tijdig kan ingrijpen als het toch de verkeerde richting uitgaat. Jij kent je kind het beste, dus probeer in te schatten wat games met hem of haar doen en praat hier samen over als je ongerust bent of merkt dat je kind geweld normaliseert.
Maak je je zorgen over je kind?
• Vraag je kind waarom het geweld in games aantrekkelijk vindt. Misschien gaat het niet over het geweld. Het zou ook kunnen dat je kind het fijn vindt om te zien dat sympathieke personages winnen van personages die het minder fijn vindt. Of misschien geniet je kind van de spanning en actie.
• Praat over de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Praat over geweld in games en geweld in het echte leven.
• Geef grenzen als je kind grof taalgebruik hanteert tijdens het gamen. Maak duidelijk dat je dit niet ok vindt.
• Is er echt een probleem? Zoek dan samen hulp
Bron: https://www.medianest.be/maken-games-mijn-kind-agressief-0