Sociale media maken deel uit van de leefwereld van de kinderen en jongeren. Ze houden er contact met vrienden, het is een manier om zich uit te drukken en om hun persoonlijkheid te ontwikkelen.
Leer je kind om kritisch na te denken over wat hij/zij online post. Een bericht of foto die je vandaag grappig en ongevaarlijk vindt, kan over een paar jaar door anderen verkeerd worden begrepen en geïnterpreteerd. En eens online, is het moeilijk om deze te verwijderen.
Bij jonge kinderen maak je best samen het profiel aan. Zet de eerste stappen op sociale media: Zo ontdekken jullie samen hoe het werkt en kan jij jouw kind aanleren waar ze wel of niet op mogen klikken. Bekijk wat anderen posten en praat hierover. Stel ook samen de privacy-instellingen in.
Je kan ook regels en afspraken maken over wat je kind online mag posten (bv. geen foto’s waarin je huis herkenbaar is, geen foto’s in bikini…).
Bij oudere kinderen wordt de druk groter om online dingen te delen. Als ouder is het belangrijk om online ‘succes’ ook te nuanceren. Geef je kind mee dat je zelfwaarde niet enkel opbouwt door de likes die je krijgt. Als ouder speel je hier ook een heel belangrijke rol in. Jouw kind moet zijn/haar eigenwaarde thuis kunnen vinden, door veel bevestiging te krijgen.
Zorg er ook voor dat er een goede balans is tussen online en offline activiteiten zoals sport, lezen, spelen... Geef als ouder ook zelf het goede voorbeeld door niet alles online te delen.