Waarom zijn games zo aantrekkelijk voor kinderen met autisme?
Kinderen met autisme kunnen zich gemakkelijk thuis voelen in de wereld van games, omwille van de gestructureerde en logische inhoud: er zijn duidelijke richtlijnen, taken en afspraken. Er zit voorspelbaarheid en structuur in games. De sociale interacties die je in games kan hebben, zijn ook gemakkelijker te controleren of zelfs uit de weg te gaan. Daarom voelen ze zich soms meer op hun gemak voelen in de online wereld dan in de offline wereld.
Te veel gamen?
Als ouder kan je je wel eens zorgen maken over het gamegedrag van je kind. Gamet mijn kind te veel? Is hij of zij verslaafd? Maar wees gerust, je kind dat te laat aan tafel komt omdat het nog een level wou uitspelen, is daarom nog niet meteen verslaafd. De meeste kinderen gamen op een manier die gezond is: als ontspanning, om een leuke tijd te beleven. En ja, dan is het moeilijk om dat leuke game weg te leggen... zeker als je aan het winnen bent.
Als het gamen een steeds grotere plaats in het leven van je kind begint in te nemen, kan het wel wat de verkeerde kant op gaan: huiswerk dat minder goed of niet meer gemaakt wordt, vrienden die op de laatste plaats komen, andere hobby's die wegvallen, extreme en aanhoudende boosheid wanneer gestopt moet worden met gamen... In zo'n gevallen ga je best op zoek naar manieren om dat gamen weer in balans te brengen.
Wat kan je doen als je je zorgen maakt?
- Toon interesse in het gamen van je kind. Dat is in de eerste plaats leuk voor je kind. Je leert bovendien ook de games die je kind speelt kennen. Zo kan je gemakkelijker afspreken wanneer een spel moet stoppen (omdat je bv. weet dat een match 15 minuten duurt).
- Zorg voor duidelijke afspraken over wanneer en hoe lang er gegamed mag worden (en wanneer niet). Je kan de afspraken best zo concreet en visueel mogelijk maken, met bv. een duidelijke dagplanning waarin gamen wordt opgenomen.
- Help bij het zoeken naar alternatieven voor gamen.
- Geef zelf het goede voorbeeld door ook evenwichtig om te gaan met schermen.
Waar kan je terecht met vragen?
Als je hulp zoekt, kan je best terecht bij gespecialiseerde organisaties.
Op deze pagina van MediaNest.be vind je een up-to-date overzicht met hulporganisaties.
Herbekijk het webinar
Wil je je nog meer verdiepen in de combinatie van autisme en gamen en weten welke alarmsignalen je in het oog kan houden? Bekijk dan het gratis webinar waarin Matthias Dewilde en Adi Vandenbrande, oprichter van adviesbureau voor autisme Het Lampje, hun expertises samenleggen.