Samen met je kind
Als je zoekt naar een leuke app of spelletje voor je kind, zoek dan iets dat bij de "offline" interesses van je kind aansluit. Houdt je kind van bouwen? Dan kan bv. Minecraft een leuk spel zijn. Houdt je kind van tekenen? Er bestaan ook heel wat tekenapps. Zo kan je voor heel wat bezigheden ook een online alternatief vinden. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook: gebruikt je kind graag een denkpuzzelapp? Ook daarover bestaan uiteraard heel wat leuke fysieke spelletjes!
Bij jonge kinderen installeer je de app best samen. Kijk de eerste keer mee en ontdek wat de app allemaal kan. Volg het online gedrag van je kind ook later op: informeer naar wat er gespeeld werd en kijk geregeld eens mee.
Bekijk de classificaties en reviews
In de appstore vind je vaak al heel wat informatie over apps en spelletjes. Bekijk de leeftijdscategorieën, die bieden je al een indicatie over de inhoud van de app.
Je kan ook de reviews van andere gebruikers lezen: zij geven inzicht in de functies van een app en in wat er goed of minder goed loopt. Ook ervaringen van andere ouders in je omgeving kunnen een goed beeld geven over een app of spel.
Geschikte games?
Wil je weten of een game wel geschikt is voor je kind? Neem dan eens een kijkje op YouTube. Hier kan je vaak een trailer (promofilmpje) of gameplay (je ziet hoe anderen spelen) opzoeken. Zo zie je hoe het er in het spel aan toegaat.
Alle spelletjes hebben ook een PEGI-rating: dat is een systeem waardoor games gecategoriseerd worden volgens leeftijd en inhoud. Zo weet je welke elementen en risico's (taalgebruik, geweld, etc.) een videogame kan bevatten en voor welke leeftijd de game geschikt is.
PEGI: leeftijdsiconen
Opgelet: de leeftijdsiconen zijn gelinkt aan de inhoudelijke elementen van het spel. De rating zegt niets over de vaardigheden die een speler nodig zou hebben om het spel te spelen.

PEGI: inhoudelijke iconen

Meer weten?
Op de website van PEGI vind je meer info over hun werking. Ook op Speelhetslim.be vind je handige tips en info.